Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś pod serową pierzynką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sok z cytryny 2 łyżeczki
olej do smażenia
sos
śmietana 12% 250 g
czarne oliwki bez pestek 10 szt
marynowane chilli 2 szt
kukurydza w puszce 1/2 op
sól
Pieprz biały mielony Prymat
sos śliwkowy 3 łyżki
ser gouda 70 g
łosoś 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś pod serową pierzynką

Kostki z łososia włożyć na rozgrzany olej i szybko przykryć patelnię pokrywką (pryska). Smażyć ok. 8 minut. Przewrócić i posypać każdą kostkę 1 łyżeczką przyprawy do ryb i polać pół łyżeczki soku z cytryny. Smażyć kolejne 8 minut. Wyjąć i przełożyć do żaroodpornego naczynia warstwą z przyprawami do dołu.
Kukurydzę i oliwki osączyć z zalewy. Śmietanę przełożyć do miski, ubijać mikserem na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Następnie dodać sól, pieprz, sos śliwkowy i 100 ml zalewy z kukurydzy. Ubijać jeszcze przez 2 minuty.
Oliwki przekroić w poprzek na 3 części, papryczki drobno posiekać. Do śmietany dodać pokrojone oliwki, papryczki i kukurydzę. Dokładnie wymieszać.
Masę śmietanową wyłożyć na rybę i wyrównać powierzchnię. Posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać, aż ser się zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 23.03.2011 09:04
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak