Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuskus z sosem serowo – grzybowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kuskus 3/4 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
grzyby leśne 30 dkg
cebula 1/2 szt
mała marchewka 1/2 szt
mała pietruszka 1/2 szt
seler korzeniowy 3 dkg
siekany koperek
czosnek 1 ząbek
Pieprz biały mielony Prymat
mąka 1 łyżeczka
śmietana 12% 100 ml
jogurt naturalny 100 ml
olej 2 łyżki
woda 3/4 (wrząca)
ser topiony 10 (wędzony)

Przepis i sposób przygotowania na: Kuskus z sosem serowo – grzybowym

Kuskus wymieszać z solą, zalać wrzątkiem, przykryć naczynie i odstawić do napęcznienia kaszy.
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na większe kawałki i wrzucić do wrzącej wody. Gotować 5 minut. Odcedzić (wywar zachować). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojone w słupki jarzyny (marchewkę, pietruszkę i seler), czosnek, grzyby i koperek. Zalać ½ szklanki wywaru z grzybów i dusić pod przykryciem 15 minut.
Śmietanę wymieszać z jogurtem, mąką, przyprawami i ¼ szklanki wywaru z grzybów. Do grzybów dodać serek i śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Kaszę wymieszać, nałożyć na talerze i polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak