Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki z pestkami dyni

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko szklanka
masło 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
mąka pszenna pełnoziarnista 70 dag
pestki dyni 4-5 łyżeczek
otręby pszenne
olej
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki z pestkami dyni

Mleko zagotuj z masłem i cukrem. Dodaj wodę i lekko przestudź. Drożdże wsyp do miski, wlej mleko z masłem, wodą i cukrem. Dosyp sól i szklankę mąki, wymieszaj mikserem. Odstaw na ok 10 minut. Następnie wyrób rękoma ciasto, dosypując resztę mąki oraz pestki dyni.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw. Kiedy podwoi się objętość, podziel na porcje. Z każdej uformuj wałeczek. Bagietki ułóż w dużych odstępach na blasze. Wierzchy ponacinaj tępą stroną noża, posyp otrębami. Ponownie odstaw na 20 minut. Piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni C. Zmniejsz do 200 stopni C i piecz jeszcze 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak