Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

morele zapiekane w naleśnikach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 500 ml
sól 1 szczypta
jajko 2 szt.
mąka tortowa 12 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
olej do smażenia
morele z puszki 1 puszka
dżem morelowy 10 dag
rum 1 łyżka
masło do formy
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietana kremowa 30% lub 36%

Przepis i sposób przygotowania na: morele zapiekane w naleśnikach

Mleko, szczyptę soli, łyżkę cukru, jedno jajko razem wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, nadal mieszaj, aż powstanie dość rzadkie ciasto. Odstaw na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
Patelnię posmaruj olejem. Rozgrzej ją mocno i partiami wylewaj na nią ciasto. Smaż cienkie naleśniki z obydwu stron.
Morele odsącz na sitku. Pokrój je w małe kawałki i wymieszaj je z dżemem. Dopraw łyżką rumu. Naleśniki smaruj morelowym nadzieniem, zwijaj w ruloniki i krój w pałeczki o grubości ok. 4 cm. W wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą brytfannie ustaw pionowo ruloniki i zalewaj je posłodzoną śmietaną wymieszaną z jajkiem. Naczynie z naleśnikami wstaw do piekarnika. Zapiekaj w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smile 25.04.2012 10:31
warte spróbowania:)
Krystyna32 24.03.2011 07:23
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak