Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pomidorowo-szynkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 35 dag
mąka pszenna 20 dag
sól 1 łyżka
ocet 1,5 łyzki
ziarna słonecznika 6 dag
gotowana szynka w plastrach 10 dag
woda 350 ml
orzechy włoskie 10 dag
suszone pomidory 8 (w oleju)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pomidorowo-szynkowy

POTRZEBNA JEST MĄKA ŻYTNIA TYP 1150 ORAZ MĄKA PSZENNA TYP 405.

Oba rodzaje mąki wymieszaj z drożdżami. Do 350 ml letniej wody dodaj sól i ocet, wlej całość do mąki z drożdżami. Zmiksuj na gładką masę i zostaw ciasto przykryte w ciepłym miejscu (o temp co najmniej 20 stopni C) na ok 45 minut, aby wyrosło.
Pokrój orzechy i z ziarnem słonecznika zrumień na patelni bez tłuszczu. szynkę i suszone pomidory pokrój w kostkę. Wszystkie składniki rozprowadź w cieście.
Nadaj masie podłużną formę, wyłóż na papier do pieczenia i połóż na blasze. Ponacinaj ukośnie ciasto i zostaw na 15 minut, aby rosło, po czy skrop woda i posyp maka. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp 225 stopni C. Następnie obniż temp do 200 stopni C i piecz dalej przez 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak