Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki
masło
cebula

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy.

Składniki:
* 10 dużych pieczarek
* 1 duża cebula
* 6 łyżek śmietany np.18%
* 50 ml mleka
* 1 łyżka mąki pszennej
* szczypta rozmarynu
* pieprz i sól do smaku
* 5 dag masła

Pieczarki opłukać i pokroić w grube pół plastry.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Rozpuścić na patelni masło,zeszklić cebulę.Wsypać pieczarki i dusić przez chwilę,posypać rozmarynem i pieprzem.
Śmietanę wymieszać z mlekiem i roztrzepać z mąką.
Wlać na patelnię i mieszając podgrzewać.
Proponuję doprawić solą gotowy sos, aby pieczarki nie puszczały zbyt dużo soku podczas smażenia.
Można posypać posiekanym szczypiorkiem lub inną zieleninką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 19.12.2011 18:36
cudownie smaczne, aż ślinka cieknie
czekoladka_m 22.09.2011 13:37
Mmm... pycha sosik:)
Jolanta40 01.08.2011 07:46
uwielbiam
novita23 25.03.2011 10:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak