Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z fasolką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasolki szparagowej 50 dag
białej fasolki 1 puszka
bazylia świeża 1/2 pęczka
czosnku 1 ząbek
warzywnego rosołu 1 litr
oliwy 2 łyżki
sól
pieprz
orzeszków pinii 2 łyżeczki
pesto 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z fasolką

Fasolkę szparagową oczyścić, umyć, pokroić strączki na mniejsze kawałki. Włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować na średnim ogniu około 15 minut, dokładnie odcedzić. Fasolkę z puszki przełożyć na sitko, opłukać z zalewy, osączyć. Bazylię umyć, osuszyć, oderwać listki od łodyżek. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Rozgrzać w garnku oliwę, wrzucić czosnek. Smażyć, mieszając, aż lekko się zeszkli. Dodać fasolkę, smażyć całość jeszcze 2 – 3 minuty. Włożyć do garnka listki bazylii, zalać wszystkie składniki rosołem warzywnym. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotować 2 – 3 minuty, przyprawić na pikantnie solą i pieprzem. Gotową zupę przelać na cztery podgrzane talerze, do każdej porcji włożyć po łyżeczce ziołowego pesto. Podawać z uprażonymi orzeszkami pinii.

Znakomitym dodatkiem do zup – jarzynowej i nie tylko, będą złociste grzanki. Zrumienić w opiekaczu cztery kromki tostowego pieczywa, posypać je startym żółtym serem i krótko zapiec w piekarniku. Pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do zupy tuż przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak