Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno żytni na zakwasie.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
zakwas żytni 50 gram
woda letnia 100 gram
mąka pszenna 150 gram
Ciasto:
mąka pszenna 400 gram
mąka żytnia 100 gram
woda letnia 300 ml
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno żytni na zakwasie.

Zaczyn: wszystko wymieszac,odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ja robię wieczorem zaczyn i rano zagniatam chleb. Jak zaczyn wyrośnie dodajemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy chleb. Wkładamy ciasto do wysmarowanej i posypanej mąką foremki keksowej,odstawiamy do wyrośnięcia.Pieczemy około 15 minut w temp.220 stopni.Po tym czasie zmniejszamy temp.do 190 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut.Po upieczeniu od razu wyciągnąc chleb z foremki i odstawic do wystudzenia. Ja używam mąki pszennej typ 650 i żytniej typ 720.Przed pieczeniem wierzch trzeba posmarowac wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 19.02.2014 19:50
super chlebek
berys18 16.10.2011 13:48
super chlebuś
irenka 12.08.2011 14:26
na pewno zdrowy i smaczny
MAR3STA 30.03.2011 23:46
smaczny chlebek;)
Krystyna32 27.03.2011 08:28
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak