Pianka truskawkowa

Pianka truskawkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • # 20 dag truskawek (świeżych lub mrożonych)

  • # puszka niesłodzonego skondensowanego mleka

  • # torebka galaretki truskawkowej

  • Biszkopty

  • listki melisy

  • serek homogenizowany

    10 dag (waniliowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko dobrze schłodzić w lodówce. Świeże truskawki opłukać, dokładnie osączyć, oderwać szypułki. Kilka najładniejszych owoców odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Truskawki mrożone lekko rozmrozić i zmiksować.

Rozpuścić galaretkę zalewając ją niepełną szklanką wrzątku. Wstawić naczynie do miski z zimną wodą i mieszać, aż galaretka ostygnie. Następnie powoli wlać mleko. Miksować przez około 5 minut, aż powstanie puszysta masa. Do masy można dodać truskawkowy mus i jeszcze raz miksować. Cztery pucharki wyłożyć biszkoptami, napełnić truskawkową pianką. Deser wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Przed podaniem ozdobić kleksami serka waniliowego, listkami melisy oraz biszkoptami i truskawkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat