Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 35 dag
margaryna 1 kost
jajko 6 szt
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cytryny 2 szt
lukier
cukier puder 20 dag
białko 1 szt
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Margarynę utrzeć z cukrem na puch.Dodawać po 1 żółtku ciągle ucierać na koniec dodać sok i skórkę z cytryn.Białka ubić na sztywno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać.Pianę z mąką dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać.Piec w formie wysmarowanej i wysypanej bułką tartą około 40 min w 170 st.Lukrujemy ciepłą babkę.
Lukier
białko utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 12.05.2012 19:07
super babka, taką lubię
Wafelek2601 24.07.2011 11:40
pyszna
grazia1 07.05.2011 21:45
dobra
Margo1 01.05.2011 00:04
lubię ją ślicznie pachnie
hastalavista 19.04.2011 17:55
jest pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak