Filet z kaczki po azjatycku

Filet z kaczki po azjatycku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewki

    15 dag
  • dymka

    1
  • kiełków sojowych

    5 dag
  • kiełków bambusa

    5 dag
  • filet z piersi kaczki

    1
  • słodko-kwaśnego sosu chili

    3 łyżki
  • sosu sojowego

    3 łyżeczki
  • sól

  • cukier

  • olej

    1 łyżeczka
  • ryż basmati

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę obrać, ponacinać ją wzdłuż, tak aby powstały karby, a następnie pociąć w plasterki. Dymkę oczyścić, umyć, pokroić w talarki. Kiełki sojowe opłukać, osączyć. Kiełki bambusa umieścić na sitku, odstawić, aby odciekły.

Zagotować ½ szklanki wody z dodatkiem oleju, osolić. Do tego wrzątku wsypać ryż, zamieszać. Gotować na średnim ogniu około 10 minut. Z fileta zdjąć skórę. Mięso pokroić w cienkie plasterki, a skórę w paseczki. Skórę wysmażyć na średnim ogniu, odlać połowę wytopionego tłuszczu, wyjąć skórę wysmażoną na chrupko.

Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć mięso, osolić, wyjąć łyżką cedzakową. W tym samym tłuszczu smażyć marchewkę 5 minut. Dodać 4 – 5 łyżek wody. Dołożyć talarki dymki i dwa rodzaje kiełków. Całość przyprawić do smaku sosami chili i sojowym oraz solą i cukrem. Dołożyć mięso, podgrzać. Całość ułożyć na talerzu, posypać przysmażoną skórą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat