Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi z boczkiem w śmietanie

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagów pęczek
wędzonego boczku kilka plastrów
śmietana
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
Zioła prowansalskie suszone Prymat
gałka muszkatułowa

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi z boczkiem w śmietanie

Szparagi obieramy i obcinamy im końce. Gotujemy ok. 7-10 minut w osolonej wodzie z odrobiną cukru, odlewamy. Kroimy na kilku centymetrowe kawałki.



Boczek kroimy na pseczki, podsmażamy, aż zacznie się rumienić. Jeśli jest bardzo chudy, to dajemy trochę oliwy. Jak się boczek zrumieni, wrzucamy szparagi i smażymy też aż zaczną się lekko rumienić.



W międzyczasie śmietanę doprawiamy gałką, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi. Wlewamy do szparagów, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na małym ogniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak