Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

owoce zapiekane w miodzie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 3 szt
jabłka 2 szt
śliwki 3 szt
morele 3 szt
miód 1 szklanka
białe wino 1 szklanka
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
imbir starty 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: owoce zapiekane w miodzie

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Gruszki obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka obieramy i także wydrążamy gniazda nasienne i kroimy owoce w półtora centymetrowe plastry,śliwki kroimy na połówki i wyciągamy pestki,morele kroimy i też wyciągamy pestkę.Owoce układamy w dużej misce. Zagrzać wino z miodem, cynamonem i imbirem, żeby aromaty się połączyły. Zalewamy owoce gorącym płynem i mieszamy . Układamy owoce w żaroodpornym naczyniu: na dnie położyć plastry jabłek, na nich gruszki a następnie śliwki i morele. Znów zalać owoce miodowo-winnym syropem. Piec przez 30-40 minut, aż owoce (zwłaszcza gruszki) zmiękną. Podawać na ciepło z porcją lodów lub twardymi ciasteczkami, które można zanurzać w syropie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 28.05.2011 08:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak