Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukier do ciasta z piany zaparzanej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4 szt
cukier 20 łyżek
ocet 1 łyżeczka
cukier waniliowy 3 łyzeczki
aromat 1/2 łyzeczi
woda 6 łyżek
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lukier do ciasta z piany zaparzanej

Z wody,octu, cukru ugotować syrop do nitki. Białka z cukrem waniliowym ubić na sztywną piane, ciągle ubijając wlać cienkim strumieniem połowę syropu. Naczynie z pianą położyć nad gotującą się wodą dalej ubijając wlewać powoli pozostały syrop, dodać aromat o dowolnym zapachu i sok z cytryny. Ubijać do momentu odrywania się piany od trzepaczki. Gorącym lukrem smarować ciasta lub ciasteczka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 20.11.2013 17:28
Ciekawy pomysł.
mirosława4 21.06.2013 21:40
ciekawy przepis takiego jeszcze nie robiłam :)
Seba 25.12.2012 00:39
fajna
Motorek 07.04.2012 07:45
super
MAR3STA 22.03.2011 16:47
fajny pomysł;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak