Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto:
ziemniaki 0,5 kg
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 1 szt
Nadzienie:
cukier 6 łyżeczek
Do polania knedli:
masło 100 g
rodzynki 50 g
cynamon Prymat
cukier waniliowy
cukier
śliwki 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
śliwki węgierki 12 (mrożone)

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami

Ziemniaki ugotować, obrać, zmielić. Dodać mąkę i jajko, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Z każdej zrobić wałek, odkrawać z niego porcje ciasta, formować z nich okrągłe, cienkie placuszki. Na środek każdego kłaść śliwkę, nasypać ½ łyżeczki cukru i zlepiać formując knedle. Gotować w osolonym wrzątku przez 4 minuty od wypłynięcia. Masło stopić na patelni, dodać rodzynki, posiekane śliwki i resztę składników. Smażyć przez 2 minuty. Polać knedle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak