Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowe leniwce wg Yvonne

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 20 dkg
jajko 2 szt
mąka 3/4 szklanki
jogurt naturalny 3 łyżki
aromat waniliowy
cukier trzcinowy 2 łyżki
sól
sos
śmietana 12% 200 g
cukier 1 łyżka
rodzynki 100 g
twaróg 20 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowe leniwce wg Yvonne

Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy. Ziemniaki mielimy wraz z serem maszynką o sicie z najdrobniejszymi oczkami. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy luźne ciasto. Na posypanej mąką desce/stolnicy formujemy z niego wałek, lekko go spłaszczamy i ukośnie wycinamy kluski.
3 litry wody gotujemy z 2 łyżkami oleju i ½ łyżeczki soli. Do wrzącej wody wrzucamy kluski (nie przerywając wrzenia) i gotujemy 30 sekund od wypłynięcia.
Rodzynki osączamy na sitku. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy rodzynki i polewamy sosem kluski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 28.02.2012 01:03
ślicznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak