Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna focaccia

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filetu z kurczaka 40 dag
mąki pszennej 40 dag
drożdży świeżych 2 dag
maślanki naturalnej 100 ml
ciepłej wody 50 ml
oliwy z oliwek 4 łyżki
żółtego sera 6 plastrów
kapusty pekińskiej 3 liście
pomidor 1
czerwonej cebuli ½
cukier do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna focaccia

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. W szklanym naczyniu połączyć 2 łyżki oliwy z oliwek, paprykę słodką mieloną, pieprz ziołowy, przyprawę kebab-gyros oraz sól. Do marynaty włożyć kurczaka. Odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Umieścić w rękawie do pieczenia i piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.

Do misy przesiać mąkę wymieszaną z czubatą łyżeczką soli. Zrobić wgłębienie po środku. Dodać pokruszone drożdże, szczyptę cukru, wlać letnią wodę, maślankę i 2 łyżki oliwy. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. Ponownie zagnieść.

Kwadratową formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Wylepić dokładnie ciastem drożdżowym, lekko ugniatając. Pozakłuwać końcem drewnianej łyżki. Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Piec przez około 25 minut w temperaturze 200°C.

Ciepłą focaccię przekroić na cztery kawałki, a następnie każdy kawałek przekroić w poprzek i robić kanapki z ulubionych składników. W moim przypadku jest to przygotowany wcześniej kurczak pokrojony na plastry, ser żółty, plastry ogórka i pomidora, piórka cebuli oraz kawałki kapusty pekińskiej. Jeśli ktoś lubi można dodać majonez lub ketchup.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kochanyptysiu 01.04.2012 19:10
PYCHOTKA
banditka 10.10.2011 10:31
uwielbiam foccacie :)
pawel6 25.04.2011 13:15
rewelacyjnie wygląda
aguus 06.04.2011 07:02
wspaniała!
Gosia40 05.04.2011 08:16
Jaka kolorowa - prawdziwie wiosenna:)
eduszo
eduszo 23.03.2011 17:34
No fajna,fajna.
Nina7 23.03.2011 07:16
Super pomysł!!
Misiek1 22.03.2011 10:13
Coś w sam raz na pożywne śniadanie dla mnie - super!
MAR3STA 21.03.2011 21:16
to ja poproszę takie pyszne śniadanko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak