Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik Żydowski

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 1 szklanka
miód sztuczny 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżki
olej 1/3 szklanki
mak 3 1/3 szklanki
jajko 4 sztuki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik Żydowski

Zaparzyć dwie łyżki kawy w 1 szklance wody.

Ubić mikserem cukier z miodem, dodać po 1 żółtku, przestudzoną kawę, przyprawę, proszek, sodę, olej, mąkę, orzechy i rodzynki (około 1 szklanki). Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą. Całość wylać do blachy i piec ok1 godziny.
Po upieczeniu przekroić na pół i posmarować powidłem. Placek polać polewą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak