Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka z wiosennym sosem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szynka beez kości 30 dkg
marchew mrożona 1 garść
groszek mrożony 1 garść
Kukurydza z Puszki 1\\2 puszki
kapusta kiszona 1 garść (do dekoracji)
ziemniaki 30 dkg
rzeżucha do dekoracji
olej roślinny 2 łyżki
sól do frytek

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka z wiosennym sosem

+sos słodko-kwaśny Łowicz (mały słoiczek)

Szynkę kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy przyprawą do grilla i układamy na siatkę w piekarniku. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w paseczki (po prostu jak frytki), kładziemy na blachę i podlewamy 2 łyżkami oleju, oprószamy solą. Blachę wkładamy pod siatkę z mięsem tak by tłuszcz z mięsa wyciekał na frytki. Ustawiamy temperaturę na 100 stopni i podpiekamy ok 10 minut. Po tym czasie sos Łowicz, marchewkę, groszek i kukurydze wrzucamy do garnka i dusimy w małej ilości wody (ok 20 minut) a temperaturę w piekarniku podkręcamy do 200 stopni. Warzywa podgotowujemy jeszcze 10 minut i podajemy. Sos wylewamy na talerz i kładziemy na nim kawałek mięsa, obok frytki, dekorujemy wszystko kuleczką z kapusty kiszonej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 22.03.2011 08:08
tak już świątecznie z tą rzeżuchą:)
Sylwia88 21.03.2011 15:42
jak smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak