Czekoladowo-orzechowe z masą daktylową

Czekoladowo-orzechowe z masą daktylową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej tortowej

    50 dag
  • mąki pszennej krupczatki

    25 dag
  • masła

    70 dag
  • gorzkiej czekolady.

    18 dag
  • cukru pudru

    65 dag
  • wody

    130 ml
  • proszku do pieczenia

    3 łyżeczki
  • jajek

    10 szt.
  • śmietany 18%

    100 ml
  • mleka

    650 ml
  • daktyli

    40 dag
  • budyniu waniliowego

    13 dag
  • orzechów włoskich

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe: w rondelku roztopić 20 dag masła, dodać czekoladę, 25 dag cukru pudru i wodę. trzymać rondelek nad małym płomieniem, do czasu, aż składniki połączą się w gładką masę. Przestudzić. W misce roztrzepać 8 jajek z 50 ml śmietany. Dodać mąkę pszenną tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przestudzoną masę czekoladową. Wymieszać, przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 50 minut. Ostudzić.

Ciasto orzechowe: mąkę krupczatkę przesiać, dodać 15 dag masła, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 50 ml śmietany 18%-owej. Wszystkie składniki połączyć zagniatając jednolite ciasto. Do 2/3 ciasta dodać zmielone orzechy włoskie i ponownie zagnieść. pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika. Ciasto orzechowe rozwałkować i rozłożyć na tej samej blasze, co było pieczone ciasto czekoladowe. Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto zmrożone. całość wstawić do piecyka na około 20 minut (temperatura 180 stopni).

Masa daktylowa: daktyle zmielić. Do szklanki wlać 80 ml mleka, rozmieszać w nim budyń. Pozostałe mleko zagotować z 15 dag masła, 10 dag cukru pudru oraz zmielonymi daktylami. Wlać rozpuszczony budyń i zagotować całość, cały czas mieszając.

Gorącą masę daktylową wylać na ciasto orzechowe. Na masie ułożyć ciasto czekoladowe. Na cieście rozsmarować przygotowaną polewę czekoladową (roztopić 20 dag masła, 10 dag czekolady gorzkiej, 2o dag cukru pudru i 50 ml wody - musi powstać jednolita masa, ostudzić).

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pacpaw

20.10.2011 20:15
nie jadłem jeszcze ciasta z daktylami. Może to się kiedyś zmieni :o)

Ela15

28.07.2011 08:34
pycha

madi356

08.02.2011 17:40
uwielbiam ciasta czekoladowe:) a to musi być bardzo dobre w smaku:)

ewasylwia

22.01.2011 11:22
musi super smakować

IlonaAlbertos

22.12.2010 18:28
Wygląda imponująco, aż chce się zjeść :)

ewelinapac

30.10.2010 22:02
muszę wyprubować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat