Sernik z brzoskwiniami na orzechowym spodzie

Sernik z brzoskwiniami na orzechowym spodzie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki krupczatki

    35 dag
  • cukru pudru

    30 dag
  • śmietany 18%

    50 ml
  • śmietany 30%

    250 ml
  • orzechów włoskich

    20 dag
  • margaryny

    12 dag
  • jajek

    11 szt.
  • cukru waniliowego

    1 opakowanie
  • brzoskwiń w syropie

    1 puszka
  • sok z połowy cytryny

    do smaku
  • twaróg

    1,5 (na sernik, pełnotłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto orzechowe: mąkę przesiać, dodać margarynę, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka (białka pozostawić), śmietanę 18%-ową oraz zmielone orzechy. Wszystkie składniki połączyć zagniatając jednolite ciasto. Wstawić do lodówki.

Masa serowa: twaróg trzykrotnie przemielić przez maszynkę. Z pozostałych jajek oddzielić żółtka i białka. Z białek ubić pianę, a żółtka dodać do zmielonego sera. Schłodzoną śmietankę 30%-ową, ubić z 15 dag cukru pudru. Ubitą śmietanę oraz białka dodać do twarogu i delikatnie połączyć masę. Dodać cukier waniliowy i sok z cytryny.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać kawałki ciasta orzechowego i wylepiać nim spód blachy. Ponakłuwać widelcem. Następnie wyłożyć masę serową, wyrównać i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40-50 minut.

W międzyczasie brzoskwinie pokroić w drobna kosteczkę. Z trzech pozostałych białek ubić pianę z dodatkiem 5 dag cukru pudru.

Sernik wyjąć, rozłożyć na nim pokrojone brzoskwinie i równomiernie rozłożyć ubitą pianę z białek. Ponownie wstawić do piecyka na około 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SylwiaMagdaSabin

25.03.2012 10:48
apetyczny

Małgorzata106

27.11.2011 08:54
wygląda wspaniale

Magdalena80

16.07.2011 23:21
superowy

jeta72

10.04.2011 17:23
Wspaniale wygląda i tak też pewnie smakuje;)

aguus

25.02.2011 13:27
pyszności:)

Karolina92

11.12.2010 09:44
cos pieknego!

Gosia40

13.08.2010 08:40
Wygląda wspaniale. Taki puszysty:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat