Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

vol-au-vent z groszkiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 250 g
mąka 50 g
mąka 200 g
jajko 0,5 sztuk
sól 1 szczypta
ocet 1 łyżka
groszek konserwowy 400 g
masło 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
jajko 1 sztuk
masło 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: vol-au-vent z groszkiem

nadzienie groszek wymieszać ze stopionym masłem i posiekana natką chwile poddusić ciągle mieszając doprawić
ciasto naleśnikowe mąkę przesiać dodać masło posiekać nożem wymieszać na jednolitą
masę uformować kwadrat i oziębić
ciasto podstawowe mąkę przecedzić na stolnicy wbić jajko zrobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę dodać ocet zarobić wolne ciasto starannie wyrabiając ręka przykryć serwetka i pozostawić na 15 minut potem rozwałkować na kawałki dwa razy większe od kwadratu ciasta naleśnikowego w sierotka położyć ciasto naleśnikowe złożyć w kopertę i wałkować od siebie w jednym kierunku nadając formę prostokąta złożyć na 3 części zawinić w serwetkę i włożyć do chłodziarki na 15 minut składniki i wałkowanie ciasta powtarzać 3 razy co 20 minut nie licząc pierwszego wałkowania następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm wykrywając specjalne foremki krążki o średnicy 7 cm polowe wyciętych krążków posmarować rozmąconym jajkiem w pozostałe wyciąć sierotki o średnicy 4 cm otrzymane pierścienie połączyć na całych krążkach posmarować jajkiem ułożyć luźno na blachę i upiec w piekarniku razem z wyciętymi środkami do ciepłego ciasta nałożyć nadzienie przykryć środkami polać zrumieniona bułka wymieszana z roztopionym masłem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak