Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser ryżowy z bananem, kiwi, brzoskwini

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż biały
banan
kiwi

Przepis i sposób przygotowania na: Deser ryżowy z bananem, kiwi, brzoskwini

SKŁADNIKI:

* ryż biały - 2/3 szklanki,
* mleko 2% lub 3% - 1,5 szklanki,
* cukier - łyżka,
* masło - łyżka,
* banan - 2 małe,
* rodzynki - czubata łyżka,
* sok z cytryny - 3 łyżeczki,
* kiwi - 2 sztuki,
* aromat rumowy - 2 krople,
* brzoskwinia - 1 świeża lub 2 połówki z puszki,
* dżem z wiśniami - 4 czubate łyżeczki,
* jogurt naturalny.


PRZYGOTOWANIE:

Ryż dobrze przepłukać zimna woda. Mleko zagotować w garnuszku, dodać cukier i ryż. Zamieszać i gotować na małym ogniu do miękkości ryżu. Polowe ilości ryżu przełożyć do czterech pucharków. Owoce obrać i pokroić. Rodzynki moczyć w gorącej wodzie przez 10 minut, odcedzić i dodać aromat rumowy. Oddzielnie zmiksować owoce banana i kiwi. Do bananów dodać 3 łyżeczki soku z cytryny, rodzynki i wymieszać. Na warstwę ryżu w pucharkach kładziemy warstwę kiwi, następnie znowu warstwę ryżu i zmiksowane banany. Wierzch dekorujemy pokrojoną brzoskwinią, po środku kładziemy łyżeczkę dżemu wiśniowego i kapiemy jogurtem. W zimie tuż przed położeniem brzoskwiń, deser można podgrzać w mikrofali, latem natomiast można schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 05.05.2012 09:44
wspaniały deser
agnieszka189 01.06.2011 09:41
mniam mniam...
Ewa104 17.04.2011 18:23
Fajny pomysł i smakowity.
wedith1 01.04.2011 09:00
Wspaniały deserek! Pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak