Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z sosem wiśniowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki
budynie śmietankowe 2 szt
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 3 szt
masło 1/2 szt
cukru pudru 1 szklanka
śmietana 12% słodka 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
płatki migdałowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z sosem wiśniowym

Ciasto:
Do utartego na puch masła i cukru pudru dodajemy, cały czas ucierając (robotem),po jednym żółtku.Gdy składniki się połączą,wlewamy,w mniejszych porcjach, śmietanę i nadal ucieramy. Dodajemy siejąc przez sito obie mąki wymieszane z budyniem i proszkiem do pieczenia.Ciasto wyrabiamy przez 5 minut.Pod koniec dodajemy pianę ubitą z białek i łączymy z ciastem.

Ciasto dzielimy na 2 części. Jedna część to ciasto białe, do drugiej części ciasta dodajemy kakao.

Wlewamy do foremek babkowych i posypujemy płatkami migdałowymi.

Po upieczeniu zimne babki polewamy sosem wiśniowym.
Temperatura pieczenia: 1750C
Czas pieczenia: 45minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 15.11.2011 10:02
mniam
rjustysia 04.11.2011 11:46
Proste i szybkie i na pewno smaczne :)
Kopiko1983 10.06.2011 20:51
Pyszniutkie!
Malinka 08.09.2010 09:29
Świetne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak