Przepis i sposób przygotowania na: Por z szynką
* pomidory - 4 sztuki
* rosół - 1/2 l
* szynka lub mięso z kurczaka - 300 g
* żelatyna - 50 g
* majonez
* kapary
* korniszony
* sałata
* sól, pieprz - do smaku
Białą część por dokładnie umyć i gotowac ok. 20 minut. Odcedzić i pokroić. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w plasterki, szynkę pokroić w paseczki.
Formę keksową wylać na ok. 1 cm warstwą żelatyny rozpuszczonej w rosole i schłodzić chwilę w lodówce. Następnie układać warstwami por, szynkę i pomidory zalane żelatyną i tak warstwami zalewać i schładzać.
Gdy już galareta zastygnie wyjąć ją z formy, pokroić, umieścić na sałacie. Majonez wymieszać z kaparami i pokrojonymi korniszami. Podawać do galarety.