Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony kurczak z sosem winogronowo-tymiankowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kurczak 2 porcje
sól
pieprz
tymianek
ocet winny 4 łyżki
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
bulion
winogrona 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kurczak z sosem winogronowo-tymiankowym

Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, obsypujemy szczodrze tymiankiem (co najmniej 1 łyżeczka na 1 część kuraka), wrzucamy do rękawa do pieczenia, wlewamy do niego ocet, potrząsamy, zawiązujemy i zostawiamy na kilka godzin do zamarynowania. Po tym czasie przekładamy kurczaka w rękawie do blaszki i pieczemy ok godziny. Kiedy kurczak będzie gotowy, przygotowujemy sos.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Następnie dolewamy sos spod pieczenia kurczaka i dynamicznie mieszamy by rozpuściły się grudki. Cały czas podgrzewając dodajemy winogrona, część z nich rozgniatając i gotujemy aż sos zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaa 10.04.2011 21:18
super przepis
dorota20w 22.03.2011 17:55
sos bardzo pyszny, szczególnie jesli ma sie do niego takie aromatyczne winogrona ogrodowe
pacpaw 21.03.2011 20:14
ten sos jest chyba najlepszą zachęta do skorzystania z przepisu
Małgorzata113 21.03.2011 08:07
świetny przepis
patusia 21.03.2011 02:06
mhmmm, pycha. Ale mi narobiłać ochoty na takiego kurczaka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak