Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie smażone na tłuszczu

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
masło 4 łyżki
jajko 1 szt
ziemniaki ugotowane 1/2 kg
cebula 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
ser biały 20 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie smażone na tłuszczu

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać 3 łyżki posiekanego masła, jajko, wlać 1/2 szkl zimnej wody, zagnieść ciasto i pozostawić w chłodne miejsce na 30 minut. Ugotowane ziemniaki przegnieść przez praskę. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na łyżce masła, dodać do ziemniaków. Ser pokruszyć, połączyć z ziemniakami, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto pierogowe rozwałkować na stolnicy, wycinać krążki, na każdy nakładać łyżkę farszu, składać ciasto na połowy i zlepiać brzegi. Tak przygotowane pierogi smażyć na głębokim tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 24.03.2013 11:10
bardzo smaczny przepis
m1monika 14.03.2013 11:16
uwielbiam :-)
IlonaAlbertos 09.12.2012 14:40
Wyglądają zachęcająco.
andzia123 17.05.2012 15:41
rewelacja
Wafelek2601 12.05.2012 15:15
wyglądają pysznie
Monika193
Monika193 15.01.2012 23:24
są pyszne
jeta72 07.07.2011 00:39
moje także, zjadłoby się choć jednego;)
accee 20.03.2011 19:36
Moje ulubione!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak