Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka z jabłkami w sosie cebulowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 szt
jabłko 2 szt
wątróbki z kurczaka 50 dag
mąka 3 łyżki
olej 2 łyżki
mleko 1 szklanka
piure ziemniaczane 1 szt
musztarda 1 łyżka
rosół 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
majeranek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z jabłkami w sosie cebulowym

Cebulę obrać,drobno posiekać.Jabłka umyć,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne.Miąższ pokroić w cienkie cząstki.Wątróbki umyć,osuszyć,obtoczyć w 2 łyżkach mąki.Usmażyć na oleju(około 3 minut).Mleko zagotować z 2 szklankami wody.Zdjąć z ognia,wsypując piure w proszku,wymieszać,odstawić na minutę i ponownie wymieszać.Do wątróbek dodać jabłka,smażyć z obu stron około minuty.Doprawić solą i pieprzem,zdjąć z patelni.Cebulę zeszklić na tym samym tłuszczu.Dodać musztardę,oprószyć mąką,zasmażyć.Zalać rosołem,zagotować,doprawić solą,pieprzem i cukrem.Wątróbki podawać z piure i sosem,posypać majerankiem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 25.07.2011 16:18
super
RenataZ-et 23.03.2011 20:46
Lubię wątróbkę, więc przepis bardzo mi się podoba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak