Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki hiszpańskie vel Gniazdka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 20 dkg
woda 1/2 l
sól 1/4 łyżeczki
mąka 40 dkg
aromat waniliowy
żółtko jajek 4 szt
jajko 6 szt
olej 1 l
lukier
cukier puder 35 dkg
sok z cytryny 1 łyżka
sok wiśniowy 3 łyżki
kandyzowana skórka limonki
woda 5 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki hiszpańskie vel Gniazdka

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy rozcierając ewentualne grudki. Odstawiamy do zupełnego ostygnięcia, następnie miksujemy z żółtkami, jajkami i aromatem na gładkie ciasto. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku 8 x 8 cm. Każdy kwadrat smarujemy olejem. Na papier wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego podwójne kółka z ciasta. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Wkładamy pączki papierem do góry, zdejmujemy papier i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Zostawiamy do ostygnięcia. Cukier puder (20 dkg) ucieramy z wrzątkiem (3 łyżkami) i sokiem cytrynowym. W lukrze maczamy połowę pączków, do lukru wsypujemy pozostały cukier, wlewamy resztę wrzątku i sok. Lukrujemy drugą połowę pączków i pozostawiamy do zastygnięcia lukru. Można na pączkach poukładać kandyzowaną skórkę – ja dałam z limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 17.05.2011 20:28
pysznie wyglądają te pączusie
Yvonne 20.03.2011 20:57
Nawet zbyt pyszne :)
Henryka2 20.03.2011 18:35
Piękne a na pewno i pyszne!
Henryka2 20.03.2011 18:35
Piękne a na pewno i pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak