Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwa drożdżówka

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
żółtko jajek 2 szt
sól 1 szczypta
olej 1/2 szklanki
mleko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1/2 kg
aromat śmietankowy
kandyzowana skórka pomarańczy 2 łyżki
rodzynki 3 łyżki
migdały w płatkach 1 łyżka
mąka pszenna do bakalii 1 łyżka
drożdże świeże 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwa drożdżówka

Działania wieczorne: Do miski wkruszyć drożdże, wbić jajka, dodać żółtka, szczyptę soli, olej, cukier i mleko – dokładnie w tej kolejności. NIE MIESZAĆ! Przykryć ściereczką, pozostawić na noc.
Działania poranne: Bakalie wymieszać z łyżką mąki. Do miski (tej z drożdżami i resztą) dodać mąkę, aromat i bakalie. Dokładnie wymieszać. Foremkę (większą keksówkę) – wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto, włożyć do zimnego piekarnika (na dolny poziom), włączyć piekarnik (ustawić temp. 180 stopni) i piec około 50 minut (należy drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

koala 26.06.2012 03:00
nic tylko kroić i jeść :)
koala 26.06.2012 03:00
nic tylko kroić i jeść :)
Renata16 17.05.2012 11:48
mniam
ewa19a 15.04.2011 17:45
pycha
traktorek 20.03.2011 16:51
to coś dla mnie bo niezbyt lubię piec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak