Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki omlet z malinami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
kwaśna śmietana 4 łyżki
mąka 1 łyżka
maliny świeże 25 dag
wiśniówka 100 mlm
cukier waniliowy 1 łażka
masło 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki omlet z malinami

Maliny opłukać, osuszyć, posypać cukrem waniliowym i skropić wiśniówka. Jajka wbić do miseczki, dodać śmietanę i make. Masę doprawić szczypta soli i lekko ubić widelcem.

Na patelni rozgrzać masło i wlać masę jajeczna. Smażyć omlet na średnim ogniu, podważając brzegi nożem, aby płynna masa z wierzchu omletu spłynęła pod spód. Gdy spód omletu sie zetnie, zmiejszyc ogien i posypac omlet malinami.

Smażyć jeszcze 2 minuty, następnie omlet zsunąć na talerz i zaraz podawać na stół. Można tez go posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak