Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy zawijaniec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
woda 300 ml
mąka 450 g
żółtko jajek 1 szt
cukier 1 łyżka
sól 2 łyżeczki
ciasto zakwaszone 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
suszona bazykia 0,5 łyżeczki
Farsz:
czarne oliwki bez pestek 5 szt
kapusta pekińska 2 liście
twaróg 100 g
żółty ser 50 g
kukurydza 0,5 puszki
drożdże świeże 20 g
cebula 1 szt
parowki drobiowe 5 szt
papryka czerwona 1 szt
suszone pomidory 4 (w oleju)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy zawijaniec

Do farszu: 3 łyżki pikantnego ketchupu
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Parówki obrać z osłonek, wrzucić na 3 minuty do wrzątku, pogotować i wyjąć do studzenia. Paprykę, oba sery i cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki, pomidory i kapustę w paski. Kukurydzę osączyć z zalewy. Parówki pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki farszu włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i wymieszać. Wyrabiać ręką. Ciasto ma mieć postać niezbyt twardej kuli.
Stolnicę posypać dużą ilością mąki. Wyłożyć ciasto i rozwałkować na cienki kwadratowy placek. Na 3/4 placka nałożyć farsz. Zwinąć jak roladę. Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem. Ponakłuwać wierzch widelcem i pozostawić do wyrośnięcia.
Roladę posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec ok. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pigila
pigila 03.03.2012 20:26
super
maryśka 26.06.2011 23:06
pycha
Sarenka 14.05.2011 11:57
Wspanialosci -cos dla mnie! :P
Angelika10 18.04.2011 22:53
Fajne
Yvonne 25.03.2011 23:50
to było danie w stylu \"coś z niczego\" ;)
marchewka 25.03.2011 23:44
pięknie wygląda!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak