Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brazo Gitano

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 7 szt
cukier 27 dag
mąka 6 dag
mleko 1 l
budyń waniliowy 2 szt
cynamon 1 laska
anyżówka 4 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
skórka z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Brazo Gitano

Sześć białek mocno schłodzić w lodówce,ubić mikserem na sztywną piane,wsypując powoli 4 łyżki cukru.Mąkę przesiać do piany,ostrożnie wymieszać.Ciasto biszkoptowe rozprowadzić równomiernie na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.Wstawić do piekarnika,piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.Biszkopt wyłożyć na wilgotną ściereczkę,zdjąć pergamin.Przygotować krem:pół szklanki mleka utrzeć z budyniem w proszku i 8 łyżkami cukru.(budynie rozrabiamy w połowie ilości mleka).Resztę mleka zagotować z laską cynamonu.Następnie cynamon usunąć,dodać rozprowadzony budyń,wymieszać.Ponownie zagotować,ostudzić,od czasu do czasu mieszając.Anyżówkę rozcieńczyć 50 ml wody zagotować z 3 łyżkami cukru,cynamonem i skórką z cytryny.Pozostawić na ogniu przez 5-10 minut.Usunąć skórkę cytrynową.Budyń rozprowadzić na biszkopcie.Ciasto zrolować za pomocą ściereczki,od szerszego boku.Polewą anyżkową posmarować wierzch rolady.Ostatnie białko ubić na pianę z 3 łyżkami cukru.Pianą napełnić szpryckę z końcówką w kształcie gwiazdki,ozdobić roladę.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 13.08.2011 20:50
super
Ania67 21.05.2011 14:49
ekstra
RenataZ-et 08.04.2011 22:49
Podoba mi się ten pomysł
agata1722
agata1722 28.03.2011 21:29
ambitne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak