Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki wieloziarniste

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 i 1/3 szkl
mleko 2/3 szkl
jajko 3 szt
sól szczypta
cukier 4 łyżeczki
drożdże świeże 1/4 kostki
sezam do smaku
ziarna słonecznika do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki wieloziarniste

Drożdże rozpuścić w letnim mleku wraz z dodatkiem 4 łyżeczek cukru. Do miski bądź miksera dodać resztę składników ( pomijając jedno jajko ) + rozpuszczone w mleku drożdze i wymieszać. Przykryć folią i poczekać godzinę, aż ciasto wyrośnie. Następnie podzielić ciasto na 12 części i wyrobić kuliste bułeczki. Ułożyć je na blaszcze i przykryć ręcznikiem, aby nie wyschły. Przed włożeniem do piekarnika posmarować je rozkłóconym jajkiemi na wierzchu posypać sezame i ziarnami słonecznika(dzięki temu nabiorą ładnego złotego koloru). Piec w temperaturze 200 C około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 06.02.2012 13:22
pyszne
Chojłówna 05.09.2011 11:07
piękne:)
artur7 22.03.2011 17:34
pychota
Norgiusz 22.03.2011 15:47
fajne
Rogalik 20.03.2011 21:59
na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak