Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chatka Baby – Jagi by Yvonne

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko skondensowane 1 puszka
mleko 0,5 l
pudding smakowy 2 opakowania
cukier 7 łyżek
cukier waniliowy 32 g
masło 200 g
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
Do nasączenia ciastek:
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
cukier 1 łyżka
Polewa:
masło 100 g
kakao 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki
mleko 2 łyżki
herbatniki 60 szt
woda 100 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Chatka Baby – Jagi by Yvonne

Puszkę z mlekiem wkładamy do garnka z zimną wodą, włączmy mały gaz i gotujemy przez 2 godziny od momentu zakipienia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Z ½ l mleka odlewamy ½ szklanki i rozprowadzamy proszek puddingowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z kawą i cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do gotującego mleka wlewamy rozprowadzony proszek i gotujemy gęsty pudding. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, odstawiamy do zupełnego ostygnięcia. Masło ucieramy, a następnie dodajemy po łyżce zimny pudding cały czas miksując (do uzyskania gładkiej masy). 2 łyżki kawy, łyżkę cukru oraz 100 ml wrzątku dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Każdy herbatnik nasączmy kawą i smarujemy ugotowanym mlekiem z puszki (warstwą o grubości ok. 2 mm). Herbatniki układamy na folii aluminiowej rzędami tak, aby ich dłuższe boki znajdowały się w poziomie. Musimy uzyskać prostokąt 3 x 10 herbatników. Warstwę ciastek przykrywamy drugą warstwą z tym, że w rzędzie środkowym herbatniki układamy w poprzek. Ponownie nasączamy ciastka kawą. Na herbatniki wykładamy masę puddingową. Rozsmarowujemy ją tak, aby miała grubość ok. 2,5 cm. Na środku sypiemy pasek z kakao. Chwytając za brzegi folii składamy ciastka tak, aby tworzyły trójkąt. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki.
Podane składniki polewy wkładamy do kąpieli wodnej (do garnka, który umieszczony jest w drugim garnku z wodą). Na niewielkim ogniu mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Po lekkim przestudzeniu polewamy chatkę polewą i posypujemy kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 10.07.2013 08:45
fajne ciacho
Kuchenka 18.06.2013 15:38
bardzo ładne
Dorota76 06.03.2013 21:54
oryginalnie wygląda
Andzia1977
Andzia1977 15.08.2011 14:42
swietne ciasto
kochanyptysiu 08.07.2011 22:50
smak mojego dziecinstwa,chetnie do niego wroce
Mirka-Ludomila 06.06.2011 12:20
świetna
Angelika10 18.04.2011 22:52
Super
anemon 12.04.2011 08:08
Ale misterna budowla, aż szkoda kroić.
Łucja1 02.04.2011 12:29
wspaniała i jak pięknie opisany sposób wykonania! rewelacja!
Moni 01.04.2011 18:07
ale faja ta chatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak