Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serduszka ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
żółtko jajek 2 szt
masło 12 dag
słodzik 6 dag
laska wanili 0,5 szt
sól do smaku
śliwki suszone 15 dag
konfitura morelowa 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Serduszka ze śliwkami

Mąkę zagnieść z żółtkiem,masłem,słodzikiem,wanilią i odrobiną soli.Włożyć na godzinę do lodówki.Suszone śliwki drobniutko posiekać,wymieszać z konfiturą.Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy do grubości pół cm,wykroić serduszka(4cm).Połowę ciastek cienko posmarować masą śliwkowa,z pozostałych wyciąć środki foremką w kształcie mniejszego serduszka.Na każde posmarowane serduszko nałożyć ciastko z dziurka,lekko docisnąć brzegi.Umieścić na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.Drugie żółtko rozmącić z łyżką wody,posmarować ciasteczka.Piec 15-20 minut w temperaturze 175 stopni.Małe serduszka piec z dużymi przez około 8-10 minut.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 20.06.2011 11:32
pycha
kanu83 07.06.2011 09:01
bardzo fajne
Ania67 02.06.2011 09:06
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak