Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CZEKOLADOWY JEŻYK

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
rum 3 łyżki
sól - szczypta
masło 150 g.
kakao 3 łyżki
migdały 50 g.
orzech laskowy 1 sztuka
cukierki płaskie białe 2 sztuki
cukierki płaskie niebieskie 2 sztuki
cukier 180 g.
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka 200 g.
żółtko jajek 3 sztuki
kakao 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
polewa czekoladowa 100 g.
ryż - (chrupki)

Przepis i sposób przygotowania na: CZEKOLADOWY JEŻYK

Ubić pianę z białek, dodać 100 G. cukier. Utrzeć 3 żółtka, 80 g. cukru, cukier waniliowy, rum i szczyptę soli. Stopniowo dodawać przesianą mąkę oraz pianę z białek. Przelać do wysmarowanej i posypanej mąką formy, upiec. Ostudzone przekroić na plastry.

Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz z żółtkami, dodać szczyptę soli i kakao. Warstwy biszkoptu posmarować kremem i uformować na kształt jeżyka.

W jeżyka powtykać połówki migdałów i oblać czekoladową polewą. Nosek zrobić z orzecha a oczy z 2 białych i 2 niebieskich cukierków. Kolce zrobić z chrupek ryżu. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 31.07.2011 09:20
smaczny pomysł
ronald88 31.07.2011 09:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak