Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser lodowy z bezami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30 %, 1 szkl
cukier do smaku
białko 8 szt
kakao 2 łyżki
sól szczypta
lody dowolny smak, 1/2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Deser lodowy z bezami

Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubtej piany dodać odrobinę cukru, kakao i cały czas mieszać, aby masa była sztywna. Przygotowaną masę przyłożyć do szprycy. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy z 1/4 masy wycisnąć 8 krążków pustych w środku(o średnicy około 10 cm). Przygotowaną blachę włożyć do piekarnika na około 10-11 godzin w temperaturz 90 C (w ten sposób bezy wysuszą się). Z reszty masy białkowej wycisnąć 8 kółek(także o średnicy 10 cm). Przygotowane krążki suszyć w 90 C około kilka godzin. Przygotowane krążki odstawić, aby ostygły. W międzyczasie śmietanę ubić z odrobiną cukru na sztywną masę. Na samym początku na krążki nałożyć śmietanę (najlepiej za pomocą szprycy) i pryzkryć to krążkami. Na środek masy nałożyć 1 kulkę lodów i po boku udekorować pozostałością ubitej śmietany. Od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak