Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwubarwne warkocze

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
masło 10 dag
drożdże 5 dag
żółtko jajek 4 szt
mleko 1 szkl
cukier 10 dag
kakao 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyzeczki
otarta skórka z pomarańczy 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej do smażenia
lukier 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dwubarwne warkocze

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać do ciepłego mleka, wsypać 1/2 szkl mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wsypać pozostałą mąkę, dodać żółtka, cukier waniliowy, otartą skórkę z pomarańczy, sól i wyrobić ciasto. Pod koniec wlać roztopione, przestudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Połowę ciasta wyłożyć na stolnicę, dodać kakao i dokładnie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie oba ciasta rozwałkować, pokroić na paski. Z paska białego i ciemnego zwijać warkocze, odłożyć do wyrośnięcia. Piec w głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po upieczeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zimne polukrować lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 04.03.2014 20:29
Smakowite.
Natalia/tubisiek 02.09.2012 19:54
apetyczne :)
smerfetka79 03.07.2012 11:51
fajny pomysł:))
Maniek2 26.02.2012 09:30
super
Monika193
Monika193 20.10.2011 17:40
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak