Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
jajko 1 szt
masło 20 dag
śmietana 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
jabłka 3 szt
cukier 2 lyżki
cynamon do smaku
ocet 1 łyżka
białko 1 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami

Na stolnicę przesiać 1 szkl mąki, dodać masło, Posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 2 godziny. Z pozostałej mąki, śmietany, octu, soli i jajka zrobić ciasto jak na pierogi. Jabłka obrać, rozgotować, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Ciasto pirogowe rozwałkować, na środek położyć ciasto maślane, składać w kopertę i wałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy. Następnie ciasto kroić w kwadraty, nakładać masę jabłkową, składać po przekątnej, posmarować białkiem, zlepiać brzegi i układać na przygotowanej blaszce. Piec w temp 190 stopni około 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 21.02.2014 08:25
pyszne ciasteczka
Katarzyna59 31.07.2013 07:11
smaczniutkie rożki
MagdaXXX 05.02.2013 19:42
ekstra
mirosława4 20.04.2012 20:49
pyszności
Motorek 11.03.2012 12:00
pycha
Wafelek2601 10.05.2011 08:49
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak