Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z gruszką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dag
mąka 30 dag
cukier 10 dag
żółtko jajek 2 szt
śmietana kwaśna 2-3 łyzki
sól szczypta
Nadzienie:
gruszki 80dag twarde
śmietana słodka 18% 1szklanka
serek homogenizowany 20 dag
cukier 20 dag
jajko 4 szt
skórka z cytryny 1 łyzeczka
płatki migdałowe 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z gruszką

Z masła ,mąki,cukru,żółtek ,śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.Śmietankę wymieszać z serkiem,skórka cytryny i jajkami.Gruszki umyć ,wytrzeć i obrać.Przekroić na pół ,usunąć gniazda z pestkami.Wypukłą stronę,gęsto ponacinać ,uważając aby się nie rozpadły.
Ciasto rozwałkować na cienki placek,wylepić nim posmarowaną tłuszczem i obsypana bułką formę do tarty.pieczemy w tem.200 stopni na słomkowy kolor -ok.10-15 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę śmietankową,układamy ponacinane gruszki,na wierzch posypujemy płatki migdałowe.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30-40minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 26.05.2012 09:10
pycha !!!
Kropka157 13.07.2011 13:28
pyszności
Karolcia12 03.06.2011 21:49
dobre
jogobella231
jogobella231 25.05.2011 11:03
super
halinka1011 20.03.2011 09:33
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak