Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza Margheritta z Kukurydzą Edyty :)

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 10 dag
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
woda 280 ml
przecier pomidorowy 1 słoik
czosnek 1 ząbek
bazylia świeża 6 listków
ser żółty 30 dag
kukurydza 1 puszka
cukier 1 łyżka
mleko 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Margheritta z Kukurydzą Edyty :)

Ciasto : Mąkę przesypać do większego garnka, dodać rozpuszczone drożdże z 1 łyżką cukru i nie wielką ilością mleka zagotowanego i 1 łyżkę oliwy. Zagniatac ciasto od czasu do czasu podlewać woda. Ciasto najlepiej zagniatać w garnku. Gdy będzię gotowe, przykryc ściereczką i odstawić na 30 min. do ciepłego miejsca.

Sos : przecier pomidorowy przelać do miski, dodać 1/4 szklanki wody, wcisnąć 1 ząbek czosnku i dodać posiekane listki świeżej bazyli. Dodać do smaku przyprae do pizzy. Wszytsko dokładnie zamieszać.

Gdy ciasto wyrosnie, odkroić kawłek i rozwłakować. Przełożyć na wcześniej posmarowaną oliwą blaszkę. Następnie na ciasto wyłożyć w/g uznania sos pomidorowy i posypać kukurydzą. Wsadzić do nagrzanego piekarnika na około około 12-15 min. Wysunąć blaszkę z piekarnika i posypać pizzę startym żółtym serem i piec jeszcze około 4-5 min. Pizze podawać z ketchupem i sosem czosnkowym. Smacznegooo !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 11.10.2012 10:03
super
Margo1 10.02.2012 17:19
jedna z moich ulubionych
dorotka0000025 23.10.2011 20:03
wow fajna
dorotka0000025 23.10.2011 20:03
wow fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak