Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z ciasta ziemniaczanego z marmoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 20 dag
ziemniaki 20 dag
cukier puder 15 dag
cukier waniliowy 2 łyzeczki
masło 5 dag
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
marmolada 5 dag
jajko 1 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z ciasta ziemniaczanego z marmoladą

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, wystudzić. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie dodać zimne ziemniaki, jajko, połowę cukru pudru, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkować, pokroić na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, piec w temp 180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu posypać pozostałym cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 05.03.2014 18:42
ciekawe ciasto z tymi ziemniakami
IlonaAlbertos 19.02.2014 20:59
Smakowite rogaliki.
wiola333 23.03.2013 10:48
bardzo smaczny przepis
romanrafal
romanrafal 22.10.2012 14:20
podoba mi się przepis,apetyczne rogaliki
Iwusia 13.04.2012 23:07
uwielbiam rogaliki, w każdej postaci :)
Iwona51
Iwona51 19.10.2011 09:43
pycha
Wafelek2601 08.06.2011 22:47
pycha
mirosława4 23.03.2011 21:23
wyglądają apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak