Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwijańce chałkowe z cynamonem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa
drożdże świeże
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Zwijańce chałkowe z cynamonem

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna tortowa - 2 szklanki (szkl.o poj. 250ml),
* mąka krupczatka - 2 szklanki,
* drożdże świeże - 50g (pól kostki),
* mleko - 250ml,
* jaja - 2 średniej wielkości,
* cukier - 7 łyżek,
* cukier z wanilią - łyżka,
* miękkie masło - 4 łyżki,
* szczypta soli,
* białko do posmarowania bułeczek,
* cukier brązowy drobny do posypania bułeczek,
* cynamon,
* płynne masło - 50g (trzeba je podgrzewać w trakcie przygotowania),
* mąka do posypania blatu,
* papier do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE:

W miseczce o pojemności 0,75l podgrzać lekko polowe mleka i rozpuścić w nim drożdże oraz po łyżce cukru i mąki. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia, na ok 20 minut. Jaja ubić z 5 lyzkami cukru na puszystą masę. Masło rozpuścić w pozostałej połowie szklanki podgrzanego mleka i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać z cukrem z wanilią i szczyptą soli. Zrobić wgłębienie w środku miski z maka i wlać rozczyn drożdżowy, mleko z masłem oraz jaja. Wyrobić ręką lub robotem kuchennym ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na ok 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią w środek, aby uwolnić powietrze. Ciasto odrywać po kawałku i cienko rozwałkować na kształt prostokąta na posypanym mąką blacie. Wielkość bułeczek zależny od własnych upodobań, im większe będą bułeczki, tym bardziej miękkie i puszyste w środku. W niewielkim naczyniu podgrzać do rozpuszczenia 50g masła i za pomocą pędzla rozsmarować niewielką jego ilość na powierzchni rozwałkowanego placka. Posypać cukrem i cynamonem - tak na oko, na całej powierzchni. Ciasto zwijać ciasno w rulon i zrobić podłużne nacięcie na całej długości, nie docinając jednak do końca. Pozostawić niewielką cześć u nasady niedociętą. Z pozostałych dwóch rozciętych części ciasta, przeplatać końce, zaczynając od niedociętej strony. Dobrze skleić końce. Zwijańce posmarować rozbełtanym białkiem i posypać cukrem (może być cukier wymieszany z cukrem waniliowym). Przełożyć na papier do pieczenia, zachowując pewna odległość, bo chałki rosną podczas pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 25 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od wielkości beleczek - jeżeli są małe, skracamy czas do lekkiego zrumienienia. W przeciwnym razie będą twardsze w środku i na zewnątrz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 31.05.2013 10:26
fajne chałweczki
Kuchareczekjeden 05.12.2011 08:35
świetne
AgaS10 02.12.2011 18:56
piękne:)
agnieszka189 23.11.2011 11:55
Śliczne
FAFIK 21.04.2011 13:15
Pychota!!!
jolita 21.03.2011 10:03
super
Gosia40 19.03.2011 12:25
Pyszności:)
anemon 19.03.2011 08:40
Piękne , małe chałeczki takie do reki, a szczzególnie do małej raczki. Myślę,że to fajny deser dla dzieci.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak