Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwką w galarecie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
śliwki suszone 25 dag
masło 15 dag
bulion 300 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką w galarecie

Masło ucieramy z majerankiem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.
W tym czasie zagotowujemy ok. 3 l wody. Do wrzątku wkładamy schab i gotujemy przez 2 minuty.
Następnie wyjmujemy, studzimy i wąskim nożem robimy otwór przez całą długość.
Z zamrażalnika wyjmujemy masło i kroimy w kostkę.
W nacięcie w mięsie wkładamy na przemian suszone śliwki i kawałki masła.
Tak nadziany schab spinamy wykałaczkami, nacieramy solą i smarujemy olejem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 70 minut w temp. 200*C. Po upieczeniu studzimy i kroimy w grube plastry.
Przygotowujemy galaretę: żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje przekładamy do gorącego bulionu. Mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Następnie plastry pokrojonego schabu układamy na półmisku, polewamy tężejącą galaretą i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.05.2013 14:33
lubię takie specjały :)
ewaa 12.06.2011 20:46
pyszne
maryśka 08.06.2011 15:27
pycha
Dorota59 19.03.2011 16:53
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak