Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 30 dag
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę. Z powstałej masy formujemy kulę. Następnie uformowaną kulę przecinamy na cztery części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyjęte wcześniej ziemniaki, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy okrągłe kulki. W każdym klusku robimy wgłębienie palcem.
Następnie tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu, aż wypłyną.
Osączamy na durszlaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 18.06.2011 10:33
ja też uwielbiam takie kluseczki :) Pyszności
monika154 10.05.2011 07:47
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak