Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzebyczki drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Grzebyczki drożdżowe

Składniki:

1 kg maki
25 dag smalcu
25 dag margaryny
3 żółtka
8 dag drożdży
cukier

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru zwykłego i wlać do tego pól szklanki śmietany. Wszystkie składniki posiekać i dodać drożdże ze śmietna .Można dać więcej śmietany jak za twarde.Ciasto od razu wałkować na cienko około 0,5 cm na skraj położyć marmoladę ,zawinąć w rulonik .Marmoladę z ciastem odwijam i jeszcze raz przewijam .przygniatam lekko formując rulonik i go odcinam na całej długości ciasta .Nastepnie końcówki nacinam nożem i odcinam 8-10 cm kawałki ,kładę na blaszkę i robię półkole.Piec na natłuszczonej blaszce w 180 C na zloty kolor.Nie można ich mocno przypiec ,bo będą gorzkie. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 14.01.2012 13:31
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak