Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLUSKI ŚLĄSKIE

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg.
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana - -
oliwa - -
sól - -

Przepis i sposób przygotowania na: KLUSKI ŚLĄSKIE

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę
i przełożyć do miski, przestudzić.

Ziemniaki uklepać tak by ich powierzchnia była równa.

Ziemniaki przedzielić nożem na cztery równe części, wyjąć ćwiartkę z nich i przełożyć do drugiego naczynia.
W to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej, tak by wypełnić miejsce wyjętych ziemniaków.

Wbić jajko i z powrotem dodać wyjętą część ziemniaków. Wyrobić ciasto. Opruszonymi mąką dłońmi formować małe kulki z wglębieniem.

Wrzucić do osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy i gotować, kiedy wypłyną zmiejszyć ogień,
gotować ok. 3 min.
Wyjąć i odsączyć. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak