Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciastka kruche z kremem russel

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 300 g
masło 200 g
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana 2 łyżki
sól szczypta
krem russel:
cukier puder 275 g
jaja 220 g
masło 550 g
spirytus 6,6 g
aromat rumowy 4,7 g

Przepis i sposób przygotowania na: ciastka kruche z kremem russel

mąkę przesiać , dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło . posiekać nożem . sypać cukier , wbić żółtka , wlać śmietanę . składniki połączyć siekając nożem ,a następnie rozetrzeć grudki palcami i szybko zagnieść ciasto . zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut . ciasto po wyjęciu rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i formować według uznania .
krem Russel napowietrzyć tłuszcz . wybić jaja i połączyć z cukrem , mieszaninę ogrzewać do temp 37-42 stopni C i napowietrzać aż zwiększy 2-3 krotnie swoją objętość . masę jajowo-cukrową schłodzić ubijając do temp pokojowej . do ubitego tłuszczu dodawać porcjami masę jajowo-cukrową ciągle mieszając . dodać substancję smakowo-zapachowe i ubijać do otrzymania jednolitej masy . krem nakładać na ciastka wedle własnego uznania

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak