Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kulki migdałowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
jogurt 1 szklanka
cukier 1 łyżka
żółtko jajek 4 szt
drożdże 5 dkg
migdały mielone 10 dkg
olej do smażenia
Syrop:
cukier 1 szklanka
sok z cytryny 1 łyżka
aromat migdałowy
woda 3 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: kulki migdałowe

Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem i wodą,przykrywami odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.Do mąki dodajemy jogurt,wyrośnięty zaczyn,żółtka i mielone migdały,wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Z wody cukru i soku cytrynowego gotujemy syrop,dodajemy aromat migdałowy.Gdy ciasto podwoi swoją objętośc,formujemy kulki wielkośći orzecha włoskiego.W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pączki,smażymy na rumiano.Po wyjęciu wkładamy do syropu na 3 min,nasączone kulki polewamy lukrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 27.03.2011 09:48
pycha
iza15 18.03.2011 19:57
fajne
Daria14 18.03.2011 16:42
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak